1/4
 

Forskningsstation, Svalbard

- Et 360 graders observatorium

Projektet er placeret på toppen af bjerget Breinosa, 15 km udenfor Longyearbyen på Svalbard. Med placeringen helt isoleret i det barske landskab, har formgivningen af projektet taget udgangspunkt i de klimatiske forhold som designparameter med fokus på at udvinde vedvarende energi. 

 

En gennemsnitlig indbygger på Svalbard forurener i gennemsnit 20 gange så meget som en gennemsnitlig norsk indbygger grundet Svalbards kulkraftindustri. Kuldriften har i høj grad præget Svalbard gennem tiden, men i dag er kulpriserne lave og efterspørgslen efter vedvarende energi større, hvorfor man står overfor muligvis helt at afslutte kuldriften. I denne sammenhæng arbejder dette projekt med at udnytte Svalbards ekstreme klimatiske faktorer, hvor sommerens sol 24 timer i døgnet giver optimale betingelser for udnyttelse af solenergi, mens vinteres stærke vinde skaber potentiale for at udnytte vindenergi. 

 

Bygningen er tilpasset og beskåret efter solens og vindens retninger, hvilket har dannet grundlag for den cirkulære form. Vindtuneller under bygningen udnytter vindenergien og fungerer som køleskakte, der sikrer at permafrosten under bygningen ikke optøs. På bygningens første sal er husets faste funktioner i form af arbejdspladser, boenheder, undervisningsfaciliteter etableret. Fællesrummenes dobbelthøjde er i direkte forbindelse med bygningens anden sal, hvor et 360 graders udsyn til nordlyset, landskabet og stjernehimmelen kan opleves. 

Sted

Longyearbyen, Svalbard

Type

Besøgscenter og forskningsstation

Omfang

5.000 kvm

Status

Teoretisk

Klient

-

År

2016

Rolle

Arkitekt